Helsedagbok

HELSEPROBLEMER? DET SNAKKER VI VEL IKKE OM?????

Jo, det gjør vi!

100% perfekte hunder finnes ikke, sies det. Jeg er så heldig at jeg overveiende har hatt sunne og friske raser/hunder, men litt å melde er det selvfølgelig også her.

I denne dagboka vil jeg fylle opp med små og store hendelser i kennelen relatert til helse. Behov for veterinærbehandlig vil selvfølgelig bli registrert, men også "hverdagsproblemer" som jeg mer eller mindre kan handtere selv.

I den grad jeg får beskjed om det, vil jeg også ta inn meldinger som gjelder valper fra Kennel Dunkel.

Dagboka startes opp høsten 2012, så hendelser før dette er ikke med i oversikten.

Hendelser i 2017

12. juli: Zia måtte en tur til dyrlegen da hun hadde blodig oppkast. Hun hadde spist dårlig hele helga, men virket ellers i god form. Avføringen var helt normal, men blodig oppkast ville jeg ha sjekket. Det ble tatt noen blodprøver for å utelukke problemer med bukspyttkjertelen. Hun hadde en liten reaksjon når veterinæren kjente på magen hennes, men det ble ellers ikke funnet noe spesifikt feil. Hun fikk syrenøytraliserende tabletter og skånekost. Nå en uke etterpå er matlysta tilbake og det har ikke vært noe mer oppkast.

28. februar: Chari på snart 10 år har fjernet noen løse tenner. Hun er ellers frisk og rask. Jeg har startet opp med å bruke Emmy-Pet tannbørste m/ultralyd på hundene og det gjør at alle nå har fine, hvite tenner. De tennene Chari måtte trekke var imidlertid løse da jeg begynte med den nye tannrutinen, så de var det ikke mulig å redde. Hun har fortsatt hjørnetenner og rovdyrjeksler i behold, så hun klarer seg godt.

Hendelser i 2016

2016 ble enda et år med friske hunder i heimen. Zia har klart seg bra når det gjelder ryggen og vi har ikke hatt behov for noen behandlinger i løpet av året.

Toya fikk valper i juli. Desverre måtte de tas med keisersnitt (en valp lå feil), men hun kom seg veldig fort etter inngrepet og tok seg kjærlig av sine valper fra første stund.

Toya ble øyelyst før paring og øyelyseren hadde ingen anmerkninger. Hun ble i etterkant av valpene gentestet for den "nye" sykdommen MAC og hun var fri for sykdomsgenet.

En av valpene hennes har hatt litt problemer med ryggen og har hatt behov for kiropraktorbehandling. Vi veit ikke hva problemene skyldes - skade eller "vokseproblematikk", men pr nå ser det ut som om behandlingen har virket. Vi krysser fingrene for at han ikke får problemer i fortsettelsen.

Hendelser i 2015

Oppsummering 2015: Hundene har vært usedvanlig friske i 2015! Ikke en gang en liten magesyke......

Zia har riktignok vært enda en runde hos kiropraktor. Jeg må nok bare ta med i beregninga at hun har en svak rygg.

Tinas eier har jeg ikke hørt noe fra i det siste og det tar jeg til inntekt for at det også går bra med henne - inttet nytt er godt nytt!

Desember: Vi har hatt en runde med kennelhoste i huset. Jeg tror det er Sheldon som hadde smitten med fra utstilling på Kongsberg. Han har ikke vært synlig syk selv, men Toya harket høylytt i en uke og de andre jentene har også hostet litt. Kennelhoste smitter ved dråpesmitte, så vi har tatt en tidlig juleferie og tatt livet med ro hjemme. 

Januar: Zia har vært en tur hos kiropraktor. Det er noe ugreit i bekkenet. Jeg merker ikke noe til daglig, men det er merkbart i agilityen. Vi krysser fingrene for at dette er et forbigående problem.

Jeg har også hatt en del dialog med Tinas eier nå etter nyttår (se tidligere oppdatering høsten 2013). Tina er desverre forfulgt av problemer og det siste er at hun har pådratt seg nyrestein. Hun har også hatt flere runder med mageproblemer uten noen påviselig årsak.

Hendelser i 2014

10.12.14: Siden Toya er importert, krevde Agria en veterinærattest når jeg skulle forsikre henne. Toya ble sjekket "høyt og lavt" og alt var i sin skjønneste orden. I feltet "Generell oppfatning" skriver veterinæren: Hunden gir et friskt og sundt inntrykk! Jeg var ikke veldig engstelig, men det er jo godt å ha det svart på hvitt.

Jeg har vist vært litt slapp med oppdateringa i 2014. Heldigvis har det ikke vært så mye å meddele heller - ihvertfall ikke noe alvorlig. 🙂

Det vi har hatt av "litt kjedelige" helseproblemer hittil er en runde med sprukken analkjertel hos Gabi. Det kan skje fra tid til annen at analkjetlene går tette og da sprekker de gjerne. Gabi kom seg raskt etter å ha fått renset opp og en penicillinkur. Hvis det gjentar seg kan det være aktuelt å fjerne analkjertelen helt.

Ellers fikk Gabi enda en tur til dyrlegen i løpet av sommeren. Hun ville ikke reise seg når jeg åpnet døra om morgenen. Jeg mistenkte livmorbetennelse, men det var det heldigvis ikke. Hun ble sjekket både via blod og røntgen, men det eneste funnet som ble gjort var "gass i tarmen". Jeg mistenker overspising av halvråttent grass etter klipping dagen før. Gabi kom seg raskt, men har ikke lært. Grasskladder fra klipperen er fortsatt en av hennes "diller". Jeg har imidlertid begrensa tilgangen, og har ikke hatt problemer med dårlig mage etterpå.

Hendelser i 2013

Høsten 2013: Oppdatering ang Tina (F-kullet - en av Charis valper). Jeg har tidligere meldt inn Tinas mulige ryggproblemer. Så langt går det veldig bra med Tina's rygg og det til tross for at hun er i full aktivitet sammen med familiens nye tiskudd - en standard schnauzer. Selv om Tinas rygg er bra nå, er nok Tina den valpen jeg har levert som har slitt mest med helseproblemer. Det startet med flere urinveisinfeksjoner rett etter levering og så har det fortsatt med div andre diagnoser, bl a tette analkjertler. Hver for seg har det ikke vært så store problemene og det er ikke kronisk, men en dvergschnauzer skal i utgangspunktet ikke ha klippekort hos dyrlegen. Jeg har ingen god forklaring på problemene og har stor medfølelse for hund og eier. I F-kullet var det 4 valper og jeg har ikke fått melding om nevneverdige problemer hos de andre valpene i kullet. Jeg har jevnlig kontakt med 2 av dem, så jeg ville nok vist det dersom hele kullet hadde slitt med helseproblemer.

30.08.2013. Joy har reist til de evige jaktmarker. Hun har slitt med gjentagende mageproblemer i løpet av sommeren. Etter hvert sluttet hun å spise og hun raste ned i vekt. Det ble også mer og mer klart at hun hadde store smerter. Når prøvene også viste brist i indre organer som f eks lever, ble beslutningen tatt om at hun skulle få slippe. Joy fikk fjernet livmor og eggstokker for knappe 2 år siden. Da ble det oppdaget en stor syste på den ene eggstokken. Denne systen ble aldri sjekket i forhold til kreft. Min teori er at dette var en ondartet svulst og at kreften ikke ble helt fjernet. Dette har så spredt seg til andre organer i bukhulen. Nå i etterkant er jeg litt lei for at jeg ikke ba om en obduksjon. Det hadde vært greit å vite sikkert. Joy ble 8,5 år - det er et alt for kort liv for en dvergschnauzer. Hun er dypt savnet!

07.07.2013. Det jeg trodde kunne være stressmage eller inntak av "uhumske" delikatesser ala Zia var nok heller omgangssyke. Etter tur har alle de 3 andre hundene (Victor er her for paring/sommerferie) blitt syke. Zoolac og litt skånekost i form av ris og fiskeboller så ut til å få bukt med problemet, men i går morges ville ikke Chari reise seg. Hun hadde tydelig vondt og vi tok turen til dyrlegen. Hun fikk litt kontrastveske (legger seg som en skånede hinne i tarmen) og hun går nå på penicillin. Allerede på ettermiddagen i går var hun tilbake i relativt god form. Satser på at vi er ferdig med denne dritten for en stund nå. 

30.06.2013 - Zia har hatt litt problemer med magen. Det startet med oppkast og diaré på onsdag kveld mens vi var på kurs i Sverige. Jeg veit ikke om årsaken er "stressmage" pga ukjente omgivelser eller om hun hadde fått i seg noe som magen ikke tålte (eller en kombinasjon). Hun ble raskt bedre, men så har hun hatt et tilbakefall nå etter at vi kom hjem. Hun har fått ZooLac og litt skånekost og nå ser det ut som om hun er på bedringens vei. Hun har nok vært litt slapp, men slett ikke veldig syk. 

18.04.2013 - Joy har måttet trekke noen flere tenner, men klarer seg fint selv om ikke hele tanngarden er intakt.

08.04.2013 - Gabi har hatt sitt livs første veterinærbesøk, drøyt 2 år gammel (med unntak av vaksiner/kontroll, da). Problemet var en sprukken analkjertel. Hun fikk antibiotika og betennelsesdempende og var i full fart igjen dagen etter.

15.03.2013 - Chari og Victor er øyelyst. Begge fikk "Intet påvist". Dette er litt morsomt, for de har begge fått påvist "Cornea dystrofi" tidligere, men da i to forskjellige varianter. CD er en samlebetegnelse for uregelmessigheter i hornhinnen og kan altså komme og gå. Så vidt man veit i dag har dette ikke noen konsekvens for hundens syn eller velbefinnende, men det blir registrert ved øyelysning.

09.03.2013 - Tidligere i vinter fikk jeg en foruroligende melding fra en valpekjøper. Tina fra F-kullet hadde fått ryggproblemer og på røntgen kunne det se ut som om 2 virvler var sammenvokste. Det ble vurdert å ta CT, men Tina har kommet seg veldig bra igjen etter en rolig periode. Nå virker hun helt frisk og CT undersøkelsen er utsatt. Dukker problemene opp igjen, blir det full undersøkelse. Vi krysser fingrene for at dette var "falsk alarm" i utgangspunktet og at Tina får et langt og aktivt liv uten problemer med ryggen.

24.01 - Mia og Gabi er øyelyst. Mia fikk "Ingen anmerking", men hos Gabi ble det påvist noen feilstilte øyehår, mild grad. Avlsanbefalingene tilsier at hun bør pares med en hannhund som ikke har denne diagnosen. I den milde formen vil hunden ikke ha noen plager, men skulle det bli et problem, må øyehårene fjernes.

13.01.13 - Zia og Gabi har hatt litt diare i natt. De har fått en 2 - 3 omganger med Zoo-Lac, så det ser ut til å ha roa seg. De spiser og leiker, så jeg tror ikke det er noe alvorlig. De var begge lenge oppe under trærne øverst i hagen i går - kanskje de har funnet noe der som ikke var helt OK for magen? Det hender fugler slipper fra seg saker og ting......

08.01.13 - I løpet av julen begynte jeg å skjønne at Joy's klo-problemer ikke var så enkle som først antatt. En klo foran og en bak er bløte og litt knudrete. Jeg merker ikke noe på henne i det daglige, men når jeg beveger på dem, ser jeg at hun ikke liker det. Hun er heller ikke så begeistra for å gå i ulendt terreng/løs snø. Vi har vært en tur hos veterinær, men hun kunne ikke si noe sikkert. Det finnes en lidelse som heter kloløsning, men den er ikke vanlig på rasen (en typisk fuglehundsykdom). Og det jeg har sett av bilder der, ser veldig mye værre ut enn Joy's klør. Hun har nå fått en penicillinkur for å ta knekken på betennelser og så skal hun etter hvert (må bestilles) få Viacutan - en blanding av plante- og fiskeolje, som skal være ekstra bra for klør.

Hendelser 2012 (oppstart i oktober):

01.12.12 - Joy's vonde tå har vi ikke merket noe mer til, så det var nok bare en akutt "vondt" hun hadde pådratt seg på tur.

28.11.12 - Felizia - 11 uker - har vært til veterinærkontroll. Alt sto bra til! Hun fikk vaksine og markekur (obligatorisk etter reise gjennom Sverige).

18.11.12 - Joy har vondt i en tå. Jeg skulle klippe klør, men da vi kom til den ytterste høyre på framlabben hyler hun til bare jeg såvidt rører tåa. Hun halter ikke og jeg synes ikke hun kjennes hoven ut. Jeg avventer et par dager for å se om det går over av seg selv.

Oktober 2012: Joy (7,5 år) - tannproblemer. Joy måtte trekke flere tenner, ink en hjørnetann, etter en infeksjon i kjeven. Tannkjøttet var tilbaketrukket og tennene satt ikke særlig godt fast. Hun behandles nå jevnlig med Corsodyl (strykes over tenner/gommer med en bomullspad). Det ser ut som om vi har fått stoppet betennelsen og at de resterende tennene kan reddes. Tannkjøttet ser bedre ut og ånden er frisk. Jeg følger opp tennene til de av hennes etterkommere jeg treffer og pr nå ser det ut som om de har normalt gode og sunne tenner.

 

Aktuelle linker om helse:

Norsk Kennelklubb - helseside.

Avlsanbefalinger 2012 - oversikt over øyesykdommer

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Tone | Svar 19.01.2018 13:09

Og i starten må du gjøre det enda oftere, helst hver dag. Eller dra til vet og få fjernet tannsteinen først og så starte på nyrensede tenner.

Tone | Svar 19.01.2018 13:07

Beklager litt seint svar. Jeg er godt fornøyd med EmmiPet. Men resultatet avhenger veldig av at jeg faktisk bruker den, helst to ganger pr uke.

Bojana Campar | Svar 10.01.2018 21:57

Emmi-pet mener jeg ☺

Bojana Campar | Svar 10.01.2018 21:54

Hei,
Kunne du dele din erfaring med epi-pet tannbørste m/ultralyd? Er det verdt å prøve?
Min hund har mye tannstein og tannkjøttet har tegn på betennelse

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.11 | 01:01

savner min Diva Dolores som ble 12 år

...
19.01 | 13:09

Og i starten må du gjøre det enda oftere, helst hver dag. Eller dra til vet og få fjernet tannsteinen først og så starte på nyrensede tenner.

...
19.01 | 13:07

Beklager litt seint svar. Jeg er godt fornøyd med EmmiPet. Men resultatet avhenger veldig av at jeg faktisk bruker den, helst to ganger pr uke.

...
10.01 | 21:57

Emmi-pet mener jeg ☺

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE